loader image
TRABZON Çaykara

UZUNGÖL

Uzungöl Hakkında

Bölge zengin bitki örtüsü, yaban hayatı ve manzara güzelliklerine sahip olması ile 1989 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Merkezi olarak belirlenen Uzungöl’ün ilgi odağı olan göl çevresinde topografya, yerleşin alanını kısıtlamaktadır. Uzungöl ve çevresindeki sık ladin ormanlarının oluşturduğu yeşil bütün tonlarını barındıran büyüleyici manzarayı görmek için her yıl Türkiye’nin ve Dünyanın birçok ülkesinden akın eden turistler gün geçtikçe artmaktadır. Çevresin de yalnızca ladin ağaçlarından değil birçok ağaç türünden oluşan ormanlara ve yabani hayatı oluşturan hayvan nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Her mevsim bir başka güzelliğe bürünen doğasıyla binlerce turistin ilgisini çekmekte olan Uzungöl, film gibi doğasıyla, hayallerinize kavuştuğunuzu hissettiren, kalabalık şehir hayatı ve stresinden uzaklaştırıp ömrünüze ömür katacak havasıyla huzur ve mutluluk içerisinde güzel bir gün geçirebileceğiniz muazzam yerlerden birisidir. Bunlar yerli ve yabancı turistlerin Uzungöl’ü tercih etme sebeplerinden yalnızca bir kaçıdır.

Trabzon’un Turizm Merkezi, Uzungöl Tabiat Parkı’nda ağaç türü olarak genelde doğu ladini hâkimdir. Kayın, göknar, porsuk, sakallı kızılağaç, gürgen, fındık, ıstranca meşesi, dağ karaağaç, akçaağaç, kızılağaç, dere içlerinde de ceviz ve kestane, bitki örtüsünü oluşturan diğer ağaç türlerindendir. Uzungöl 4 mevsim yemyeşil kalmayı her ne kadar çam ağaçlarına borçlu olsa da ilkbaharın gelmesiyle yeşeren bütün ağaçlar Uzungöl’ün eşsiz doğasını oluşturan asıl unsurların başında geliyor. Sonbahar aylarında ise aynı ağaçlar kırmızı-kızıl-sarı-kahverengi gibi renk tonlarına bürünerek ziyaretçilerine harika bir sonbahar manzarası yaşatmaktadır.

Tarihi belgelere dayanan en eski adı “Saraho” olan bu bölgeye ilişkin ilk kayıtlar 1586 yılına aittir. Kayıtlar ışığında, bölgede ilk yerleşik hayat 1650’li yıllardan sonrasına rastlamaktadır. Uzungöl, Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte uzun yıllar Trabzon’un Of İlçesi’ne bağlı olarak kalmıştır. 1948 yılında Çaykara’nın ilçe olması itibariyle Uzungöl bu ilçeye bağlanmıştır.

Gölün su durum, mevsimlerde gelen su miktarı ile bağımlı olarak değişiklik göstermektedir. Gölün boyu aşağı yukarı 1000 metre, eni 500 metre, derinliği ise 15 metredir. Uzungöl 2014 yılına kadar Çaykara iline bağlı Belde Belediyesiydi, bu döneme kadar Uzungöl Belediyesi tarafından yapılan düzenlemelerle birlikte gölün doğu kenarına duvar set örülmüş, bu setlerin önlerine de doğal yapının kaybolmasını ve görüntü kirliliğini sebebiyet vermemesi açısından ağaçlar dikilerek çevre yolu düzenlemesi yapılmıştır. Bu yapılaşma birçok yerel ve ulusal gazete gündemine gelmiş ve gölün doğal güzelliğinin bozulacağına dair birçok tepki toplamıştır.

Ziyaretçiler 4 mevsim yaban ördeklerini gölde ve gölün etrafında rahatlıkla görebilme imkânına sahiptir. Eğer doğa yürüyüşü yapmak isterseniz diğer birçok yaban hayvanlarınıda görme şansınız bir hayli artar. Uzungöl civarındaki yerleşim yerlerinin gelişmesi, turizm sezonunda helikopter turlarının düzenlenmesi ve insan nüfusunun artması gibi nedenlerden ötürü diğer canlılar ormanların derinliklerine veya vadinin daha ıssız bölgelerine ilerlemişlerdir. Gölde alabalık, kurbağa, ördek ve küçük su canlıları yaşamaktadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın desteklediği projeler ile farklı alabalık türleri de gölde mevuttur. bırakılan alabalık türleri de mevcuttur. Yaban hayvanların göl ve çevresinde yaşayan yerel halka her hangi bir zarar vermemiştir.

Güneye doğru uzayıp giden Haldizen vadisi çok sayıda doğal zenginliklere sahiptir. Ayrıca Uzungöl’den yukarı doğru ilerledikçe dere boyu DSI tarafından oluşturulmuş ufak set göller mevcuttur. Bu alanlarda olta ile balık tutabilir, doğa yürüyüşü yapabilir uygun alanlarda dere kenarlarında piknik ve mangal tarzı aktivitelerde bulunabilirsiniz.

Uzungöl’den yaklaşık 20 km mesafede dağların yüksekliklerinde yer alan 10 a yakın küçük göl (Yedigöller) bölgedeki aktivite zenginliğini arttırmaktadır. Kamp kurmak ve doğa gezisi için hoşça vakit geçirebileceğini bu müsait alanlarda güzel hatıralar bırakabilirsiniz. Uzungöl’de bulunan Tesislerden bazıları bu göllere safari şeklinde araçlarla başlayan doğa yürüyüşleri düzenlemektedir.